fbpx
Artist d.o.o. - Muzički Instrumenti, razglasi, studijska oprema...

Pozovite nas

051 370 627
033 206 298

Usmjerenost mikrofona – polarni šabloni

15.12.2022. | Artist ponuda

 

Šta je usmjerenost mikrofona tj. polarni šablon? Koje su vrste usmjerenosti mikrofona? Koliko je bitna usmjerenost kod izbora mikrofona za rad?

 

Svi mikrofoni imaju univerzalnu zajedničku osobinu, a to je da zvučne talase pretvaraju u mikrofonski signal. Druga osobina koja takođe prati svaki mikrofon je njegova usmjerenost, odnosno polarni šablon (eng. polar pattern).
U ovom članku pokušaćemo pojasniti pojam usmjerenja mikrofona i šta bi svi koji rade sa mikrofonima u osnovi trebalo da znaju.

 

Šta je usmjerenost mikrofona?

Da bi mikrofon došao u mogućnost da “uhvati” zvuk, njegova membrana mora da dođe u poziciju kada će jasno “čuti” zvuk koji želimo da miksamo ili snimimo. Usmjerenost mikrofona ili polarni šablon je polje ispred mikrofona u kojem membrana najbolje i najjasnije hvata zvuk sa kojim korisnik želi raditi. Polje može biti široko, usko, više ili manje usmjereno u određenom pravcu ili u više pravaca odjednom.
Sama vrsta posla za koji ćemo koristiti mikrofon uveliko unaprijed određuje i vrstu polarnog šablona koji će biti najadekvatniji za rad.

 

Pjevači i pjevačice širom svijeta imaju slične uslove na bini i u studiju. Stoje ispred mikrofona i pjevaju. Studijski tehničari se snalaze za snimanje najrazličitijih instrumenata, grupa isntrumenata, ali i specijalnih zvukova za filmsku ili produkciju video igara. Broadcast radio i TV emitovanje takođe imaju svoje specifično radno okruženje i sličnu problematiku u ozvučavanju.

 

Koje su vrste usmjerenosti?

Mikrofoni mogu imati jedan, dva ili više promjenjivih polarnih šablona koje korisnik bira u zavisnosti od okruženja i prirode izvora zvuka. Sljedeće usmjerenosti mikrofona su prepoznate kao standardni šabloni koji se ponavljaju kod svih mikrofona koji se danas koriste. Zbog ogromne ponude tipova mikrofona i konstantnog razvijanja tehnologije mogu se pojaviti i dodatni termini koji se vežu za usmjerenost mikrofona, ali nabrojani u ovom tekstu su najčešće spominjani i oko kojih vrti cijela priča oko polarnih šablona.

 

Kardioid (eng. cardioid)

Mikrofoni sa kardioid usmjerenjem su vjerovatno najbrojniji mikrofoni koji se koriste širom svijeta, nejčešće za pjevanje uživo i studijsko snimanje glasa i mnogih instrumenata. Ime je dobio zbog “srcolikog” oblika šablona u kojem mikrofon najbolje kupi zvuk. U osnovi, mikrofon kupi zvuk u širokom polju ispred membrane. Kako se zvuk pomjera prema stranama tako i slabi da bi na kraju kada pređe u polje iza glave mikrofona bio neutralisan.

Primjeri kardioid mikrofona su: Electro-Voice ND76s, Rode M1, Shure SM58, Rode NT-1, Austrian Audio OC18


 

Superkardioid i hiperkardioid

Ova dva polarna šablona kupljenja zvuka liče na kardioid šablon, ali sa nešto užim poljem ispred glave mikrofona. Superkardioid bi bio bolji izbor kada želite da izolujete zvukove sa strane mikrofona koji mogu biti čest problem na glasnim binama. Superkardioid ima mnogo bolje karakteristike kada je u pitanju pojačanje prije feedback-a tj. odolijevanje mikrofoniji na bini, jer se mnogo bolje fokusira na ton ispred. Mikrofoni sa superkardioid šablonom često imaju finiji frekvencijski odziv i karakteristično se nalaze na premium modelima u rukama iskusnih pjevača i pjevačica.
Hipekardioid je u osnovi jako sličan superkardioidu, ali sa još užim šablonom koji još bolje odbija bočne zvukove koje ne želimo u miksu. Može imati fantastične tonske karakteristike, ali je nešto zahtjevniji za korištenje.

Primjeri superkardioid mikrofona su: Electro-Voice ND86, Rode M2, Shure Beta 58, Austrian Audio OD505,


 

Omnidirekcioni

Za razliku od prva tri mikrofona koje smo spomenuli i predstavljaju usmjerene mikrofone, omnidirekcioni je neusmjeren. Ili da se drugačije izrazimo, usmjeren je, ali podjednako u svim pravcima. Omnidirekcioni mikrofon podjednako hvata zvuk na 360º bez obzira kako je postavljen. Odličan primjer za dobru primjenu omnidirekcionog mikrofona je lavalier bubica koja se postavlja na garderobu i koristi za ozvučavanje tv reportera. Omnidirekcioni mikrofoni generalno imaju ujednačen frekvencijski balans i prirodan ton. Upotrebu će prije naći u studiju u kontrolisanom akustičnom okruženju nego u situacijama na bini, jer ga ne možete okrenuti od izvora zvuka koji ne želite u miksu.

Primjeri omnidirekcionih mikrofona: Rode Lav Go, Shure VP64AL, Rode NT2-A


 

Bidirekcioni, “osmica” (eng. figure of eight)

Još jedan šablon koji je usmjereni šablon je bidirekcioni. Ovo usmjerenje daje mogućnost da jedna mikrofonska kapsula podjednako kupi zvuk koji dolazi iz suprotnih 180º smjerova. U isto vrijeme zvuk koji dolazi sa bočnih strana membrane je u potpunosti eliminisan. Ovaj tip mikrofona može imati upotrebu u radio emitovanju, podcast snimanju emisija sa govornicima za stolom.

Primjeri bidirekcionih mikrofona: Rode NT2-A, Aston Spirit, Austrian Audio OC818,


Sa ovim člankom smo pokušali pojasniti osnove o usmjerenosti mikrofona i razlikama između mikrofona koje postoje zbog raznih tipova usmjerenosti. Nadamo se da će vam sada, ukoliko gore napisano niste znali, biti lakše izabrati mikrofon za svoje poslove pjevanje, ozvučavanja i snimanja.

Mi u Artistu smo vam na raspolaganju za sva dodatna pitanja vezano za mikrofone.


 

0
    0
    Vaša korpa
    Vaša korpa je praznaNastavite kupovinu